C vitamini yönünden en zengin bitkilerden biri olan kuşburnu, toplanmasından işlenmesine kadar birçok aşamadan geçerek sofralardaki yerini alıyor.
Vatandaşlar C vitamini deposu kuşburnu meyvesini toplamak için bugünlerde doğaya akın ediyor. Hemen her köyde yetişen ve 100 gramında bir kasa portakala eşdeğer C vitamini bulunan kuşburnu meyvesinin en çok tüketilen ürünü olan marmelat yapımı ise zorlu aşamalardan sonra gerçekleşiyor.
7’den 70’e gruplar halinde dağlara giderek kuşburnuyu dikenli dallarından tek tek toplayan vatandaşlar birkaç gün içerisinde topladıkları kuşburnuları bu kez yine tek tek temizleyerek suyla birlikte kaynatıyor.
Haşlandıktan sonra ezilerek kevgirden geçirilen kuşburnular, ocakta veya sobanın üzerinde şekerle birleşerek bir süre daha pişirildikten sonra kavanozlara dolduruluyor.
Kış aylarında marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarında yer almasının yanı sıra çay ve meyve suyu olarak da tüketilen kuşburnu, soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olması nedeniyle oldukça yoğun ilgi görüyor.
Kuşburnu, doğada yabani olarak yetiştiği için üretiminde herhangi bir gübre, kimyasal madde kullanılmıyor. Organik bir meyve olmasının yanında içeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde gribal enfeksiyonlara, öksürüğe, soğuk algınlığına iyi geldiği kanıtlanan kuşburnu meyvesinin antioksidan özelliğinden dolayı kansere de iyi geldiği, eklem kireçlenmesi ve romatizmal ağrıların gidermesinin yanında zengin demir içerdiği için kansızlığa karşı da faydalı olduğu ve cildin elastikiyetini korumasına da yardımcı olarak yaşlanmayı önleyici özelliği de biliniyor.
Çorum Web TV