default

Çorum’da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Geleneksel El Sanatları Festivali, düzenlenen törenle Bedesten binasında açıldı.

Törende Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve Çorum Valisi Ali Çalgan birer konuşma yaptı.
Çorum Valisi Ali Çalgan, “El sanatlarında kullanılan her bir motifin bizim tarihimizde, kültürümüzde çok yakın ilgisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu festivalin gerçekleşmesi için emeği geçenlerini kutluyorum. Kültürümüzün somut örneklerinin gelecek kuşaklara aktarılmasına vesile olalım diyorum” ifadelerini kullandı.

“İLKİNİ YAPIYORUZ AMA HER SENE DAHA DA GELİŞTİREREK YAPACAĞIZ”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi de geleneklerin gelecek nesillere aktarılması önemine vurgu yaparak “Genel Müdürlüğümüzün en önemli faaliyetlerden birisi için buradayım. Genel Müdürlüğüm süresi içerisindeki ilk büyük festival. Bizim için çok kıymetli. Geçmişi önce bugüne sonra da geleceğe taşımamızın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yerel yönetimlerle, valiliklerle ve STK’larla çalışmalar yapıyoruz. Bugünkü festivalin hazırlanmasında çok güzel bir işbirliği yaptık. Biz çocuklarımıza bugüne ve geleceğe geleneksel olan her şeyi miras bırakmak durumundayız. Gelenek bizim geçmişimiz, tarihimiz, kadim kültürümüz. Bizim tarihimiz çok kıymetli. Dünyanın sürdürülebilirlik dediği şeyin babaannelerimizin, anneannelerimizin ninelerimizin geçmişte uyguladığı yöntemler olduğunu net görebiliyoruz. Çorum’da ilkini yapıyoruz ama her sene daha da geliştirerek yapacağız” dedi.

“İLMEK İLMEK İŞLİYORUZ”
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ise “Bizim tarihimiz çok kıymetli, bizim geçmişimiz çok kıymetli. Ama bu kıymeti yarınlara taşıyamazsak, gençlerimizin kalplerine, gönüllerine geleneğimizin muhabbetini aşılayamazsak yaşayan miras olmaz, ölü miras olur. Biz tarihimizin bize mirasını yaşatmak istiyoruz ve yaşatacağız. Çünkü tarihimizde sevgi var, muhabbet var, tarihimizde her şeyden önce aşk var. 8 bin yıllık tarihi geçmişiyle, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, başkentlik yapmış bu şehri aynen Yunus gibi, aynen Mevlana, aynen Hacı Bektaş gibi ilmek ilmek işliyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra protokol üyeleri festivali gezdi.
Festival kapsamında hazırlanan eserler 21 Aralık Cumartesi gününe kadar vatandaşların ziyaretine açık olacak.

AŞIKLAR BULUŞMASI
Geleneksel El Sanatları Festivali programı çerçevesinde Aşıklar Buluşması etkinliği düzenlenecek. Çorumlu aşıklar Müslüm Koygun (Aşık Cefai), Sürmelican Kaya, Muharrem Öztürk (Ozan Yoloğlu), Gülizar Şen, Haydar Ünlüyol, Haydar Kılıç (Aşık Gari) Turgut Özal Konferans Salonu’nda saat 18.00’de Aşıklar Buluşması’nda bir araya gelecek.

KARAGÖZ GÖSTERİSİ VE ATÖLYE ÇALIŞMALARI
Geleneksel El Sanatları Festivali etkinlikleri kapsamında Karagöz Gösterisi ve Atölye Çalışmaları etkinliği de yapılacak. Aliş Arkadaş ve İshak 2. Tekgül’ün sahne alacağı etkinlik 21 Aralık Cumartesi günü Turgut Özal Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

You may also like

More in Gündem