“Hayalleri Gerçekleştiren Bir Belediye Başkanı”
Duayen Gazeteci Mehmet Yolyapar Çorum Haber Gazetesi’ndeki köşesinde Çorum Belediyesi’nin Tarihi Kent Meydanı projesine değindi. Kent Notları başlıklı yazısında; 1956 yılında yanan Çorum’un en eski yapılarından, iki katlı Hükümet Konağı’nın Çorum Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Yolyapar, Hükümet Konağı projesi özelinde tarihi yeniden ayağa kaldıran çalışmalarından dolayı Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’a teşekkür etti.
İşte Mehmet Yolyapar’ın köşe yazısı;
“Ortada Saat Kulesi, çepeçevre, Velipaşa Hanı, Yeni Hamam, Belediye’nin taş binası, Güpür Hamamı… Daha içeride Ulucami…
Rahmetli Dr. Turhan Kılıçcıoğlu ile sohbetlerimizde, “tarihi yapılarla çevrili” böyle bir meydan hayalimizdi.
1970’li yılların maddi yetersizlikleri nedeniyle, hayal olmanın ütesine geçemedi elbette bu düşünce ve tasavvurlarımız.
Dikkat edilirse, “Dünyanın En Dar Arastası”nı saymadım. Çünkü, o yıllarda henüz çok yeniydi.
Bir de, hayallerimiz, Ziraat Bankası’nın yıkılıp Ulucami’nin önünün açılmasına kadar ulaşamıyordu. Velipaşa Hanı’nın önünün açılması da hayli zor görünüyordu.
*
Çorum’un 16 yıl Belediye Başkanlığı’nı yapan rahmetli Kılıçcıoğlu’nun ve kendisinden etkilenmiş, esinlenmiş olarak benim hayallerimi Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın gerçekleştirdiğini her vesileyle söyledim, söylemeye devam ediyorum.
Çorum’un bir evlâdı olarak, her yeri geldiğinde şükranlarımı sunuyorum.
*
Son olarak, Kalelioğlu Apartmanı’nın yıkımına başlandı.
Buranın yerine, 1956 yılında yanan Çorum’un eski, iki katlı Hükümet Konağı’nın aslına uygun olarak yapımı, altında da Çöplük Çarşısı’na bağlantı yolu bırakılması planlanıyor. Böylelikle Çorum, kültürel amaçlı kullanım için harika bir tarihi yapı daha kazanmış olacak.
Bu Hükümet Konağı’nı hatırlayamıyorum, ama yangından sonraki enkazını hatırlıyorum.
Zira, bizim ev Yeniyol Mahallesi’nde, Gazipaşa İlkokulu’nun karşısındaydı, rahmetli Emine (Öz) teyzemin evi ise Devane’de… Büyüklerim elimden tutmuş olarak teyzemlere giderken, yanmış binanın önünden geçmişliğim var.
Eski Hükümet Konağı, şimdi meydana katılmış olan eski Emlak Bankası veya son dönemdeki Çorumgaz binasının ve yanındaki otobüs duraklarının olduğu yerdeydi. Jandarma karakolunun da daha bir süre orada kaldığını hatırlıyorum.
*
Facebook’taki “Çorum Özlemi Çekenler” grubunda, sevgili kardeşim Selçuk Şeker, Çorum’un yanan Hükümet Konağı’nın fotoğrafını ve bilgilerini paylaşmış.
Bu binanın 1890’da Hükümet Konağı olarak kullanıldığı, Adliye, Belediye ve Askerlik Dairesi’nin de burada olduğu biliniyor.
*
Geçenlerde, restore edilmesine karar verilen ve ihalesi de yapılan İkiz Konaklar’ın, böceklenme ve çürüme tespit edildiği için yıkıldığını, eldeki rölövelere göre aslına uygun şekilde yeniden yapılacağını haber olarak verdik.
Tarihi yaşatmanın yöntemlerinden biri de, ortada restore edilecek bir yapı kalmamışsa, aslına uygun olarak yeniden yapılmasıdır.
Eski Hükümet Konağı da, tarihi meydanın kalbinde görkemli bir yapı olarak yerini alacak.
-Bunu sevinçle karşılıyorum.
*
Kale’nin restorasyonu, çevre düzenlemesi ve Hürriyet Meydanı’na bağlayan “Kültür Yolu”… Beni öyle heyecanlandırıyor ki…
Belki de, hayata tutkuyla bağlanmanın, bir başka deyişle yaşama sevincinin kaynağı bütün bunlar.
Behçet Kemal Çağlar, “İstanbul’u sevmezse gönül, aşkı ne anlar” demiş ya…
Doğup büyüdüğün yeri sevmekle başlıyor, insanı sevmek, doğayı, bitkiyi, börtü-böceği sevmek…Sevgi insanı olmak…
Evelallah, Çorum’u severek geçirdik bir ömrü…
Severek ve bir ömrü bu kente adayarak…”